Add

Sunday, February 3, 2013

Perth, West Australia (Summer 2013)

Masih belum terlewat untuk aku ucapkan Selamat Tahun Baru kepada pembaca-pembaca blog sekalian. Semoga tahun ini akan membawa kebaikan kepada semua! Untuk tahun 2013 ni jadual perjalanan aku agak terhad. Sepatutnya percutian yang dijadualkan hanyalah ke Europe bersama Kelana Convoy. Tapi disebabkan beberapa plan saat akhir oleh keluarga dan rakan-rakan ofis, aku tambah beberapa percutian aku untuk tahun ni. Aku dan keluarga ke Perth, Australia pada Januari, dan ke Ho Chi Minh, Vietnam bersama rakan-rakan pejabat pada bulan Jun. Ini kali kedua aku ke Perth, Australia. Ada juga beberapa rakan yang tanya, "kenapa ke Perth lagi? kenapa tidak ke bahagian lain di Australia?". Kalau ade rezeki ke Sydney, Melbourne atau Gold Cost, Insya Allah aku akan jejakkan kaki ke sana.

Pada mulanya, antara sebab utama aku minat dgn Perth berbanding dengan tempat lain adalah :

1) Tidak memakai banyak belanja. Aku ni bukanlah berduit sngat. Tapi nak merayap jugak. haha. Tempat-tempat melawat dia lebih kepada pemandangan-pemandangan alam semula jadi. (Aku pun suke nature termasuklah Kings Park, taman dalam bandar yang terbesar di dunia!) So jimatlah duit.

2) Bandar Perth tak sebesar bandar-bandar lain di Australia (Sydney, Melbourne, etc.) dan of course la tambang flight setakat ni, yg paling murah dan penerbangan hanya 5 jam dari KL. Kos hidup juga taklah setinggi bandar-bandar lain. Oleh itu shopping pun mungkin murah berbanding di tempat lain. Perth juga dikatakan the most isolated city in world.

3) Berbanding dgn New Zealand (sorry, lari tajuk), jarak airport / pusat bandar dgn tempat melawat yg aku suke tidak berapa jauh. Yang jauh pun ade, terpulang pd individu nak wat road trip ke x. (Mandurah - 2 hours to the  south / Wave Rock 4 hours to the east)

4) Cuaca di Perth juga agak berlainan. Dengan mediterranean climate, jarang hujan dan langit biru, tak cloudy walaupun pada musim sejuk. Jika di bandar-bandar yang lain, some people say, you can have 4 seasons in one day. Even mase aku di Perth hari tu, banjir teruk plak di Queensland.

5) Lepas browsing beberapa blog, tempat-tempat yg mereka lawati di Perth amat menarik minat aku berbanding dengan tempat lain di Australia.

Wah.. aku ckp mcm lah pernah ke seluruh Australia ye tak? haha.. tu cume pendapat peribadi aku. Kalau ade pendapat yang lain silalah kongsi, ok?

Kali ni pergi bersama suami (Zul), makcik (Auntie Noor) dan adik bongsu (Haiqal). Sepatutnya nak bawak 2 orang adik ipar, tp mereka tak free plak ms tu. Kami amik kesempatan pegi mase cuti Maulidurrasul dan Thaipusam. So tak payah amik cuti lame. hihi.. Summary kos percutian aku adalah seperti berikut :

Tiket Air Asia : RM1300 return (tak termasuk RM700+ untuk upgrade ke Premium seat)
Australian ETA (Electronic Travel Authority) : AUD20.00 (online) ~ nak cepat punye pasal..hii
Redspot Sixt Car Rental : AUD133.38 (3 hari)
Pier 21 Apartment Hotel, Fremantle : RM1046.46/night (2 room apartment + breakfast)
Parmelia Hilton, Perth : RM680.30/room/night (King Guestroom)
Fremantle Prison : Great Escapes Tour - AUD19/adult, AUD10/child
Western Australia Maritime Museum : AUD16/adult, AUD5/child (Museum + Submarine Ovens)
Caversham Wildlife Park : AUD24/adult, AUD10/child

Seperti biasa, aku selalu menghadapi masalah nak cari hotel yg murah. Di Airbnb ade penginapan homestay yg murah, tapi yang aku berkenan kebanyakannya kena stay 3 malam dan ke atas. Aku plan nk tidur 1 malam di Fremantle dan 1 malam di Perth city center. Selain tu, husband aku lebih selesa bermalam di hotel dan katanye nak tidur kat hotel yg mengadap laut. Mahal skit tp berbaloi katenye. Penat jugak aku cari, sbb semuanya mahal2. Yang murah ada tp shared bathroom plak / atau hostel. Kat area Fremantle yg mengadap laut pun susah gak nak cari tp nasib baik jumpe apartment 2 bilik. Kongsi2 jimat skit. Kat Perth plak kalau boleh nak dekat dgn London Court. Boleh chill2 malam2. Last2 aku booking la Pier 21 Apartment Hotel, Fremantle melalui Agoda dan Parmelia Hilton, Perth melalui AirAsiaGo.

Flight bertolak pukul 11.50 pm dan dijangka sampai pada pkul 5.20 pagi. Kereta sewa pula dah deal ambik pukul 6.30 pagi. Petang tu lambat plak Optiontown bagi feedback psl status upgrade flight aku. Pukul 6pm baru dpt. Tak approve plak. Haish.. Terpakselah beli seat, baggage dan makanan. Seat pun limited sbb hampir penuh! Nak tak nak, terpakse rembat hot seat. FYI, apply upgrade flight melalui Optiontown ni sebenarnya mcm satu perjudian tau.. Kadang2 dapat, kadang2 tak dapat. Tapi sekarang ni mmg logik lah tak dapat. Full house! Tapi jgn bimbang sbb Optiontown akan bagi refund balik. Pastikan anda semua membuat transaksi menggunakan credit card sendiri ok. Nanti die bagi refund, senang. Kalau pkai credit card orang lain, panjang sikit lah ceritanye.



Sampai di Perth International Airport dalam pkul 5.30 pagi. Semua ok je. Imigresen pun ok je. Tapi bile kat kastam, diorg boleh plak letak anjing kat situ bau2 beg semua.. Adeh.. sabar je lah.. nasib baik tak ade ape2. Risau plak aku kot2 air liur anjing tu meleleh ke ape. Haish.. Lepas freshen up kami terus ambik kereta. Saje nak merase naik Holden. Tp tengok2 balik Holden dgn Chevy tak beza. Brand je lain. Aku sewa Holden Omega, amik Web Hot Booking, harga paling murah tp pre-booked. Tak ambik ape2 insurans pun. Hanya deposit by credit card verification & tawakal. Slalu kalau travel tak jauh dan tak lame, mmg aku tak ambik insurans. Melainkan kalau aku travel jauh & lama mcm kat New Zealand, mestilah kene ambik insurans.

Amik kunci kereta, sign agreement, swipe untuk deposit
Masa ni dalam pukul 6.45 pagi sebelum bertolak ke Rockingham
Holden Omega
Pemandangan di sekitar Rockingham

Rockingham Wild Encounters


Rockingham Wild Encounters

Destinasi pertama kami adalah Rockingham Wild Encounters. Dari Perth International Airport ambil mase dalam 50 minit nak smpai ke Rockingham. Sampai2 sana, tempat tu tutup lagi. Kitorang round2 dulu area situ. Cantik jugak perumahan area tu, rumah2 mengadap laut. Sedap je mata memandang. Tempat tu dah bukak je kami terus beli tiket dan beli breakfast dulu. Haiqal beli lunch box set, Auntie Noor beli prawn salad dan aku & Zul makan cereal from the box je. huhu.. bawak dari rumah je.. Di Penguin Island tak de kedai makanan. Tapi kite dibenarkan bawa makanan sendiri. Di sebelah kaunter tu ada jugak restoran kalau nak dine in. Tepat pukul 8.45 pagi, kami pg ke jetty untuk naik boat.


Peraturan-peraturan dalam bahasa Melayu pun ade

Lunch box set & prawn salad

Sebelum naik bot kat jetty. Air laut sejuk!! tak tahan!

Sand Bar

Bot ni lah kitorg naik sepanjang perjalanan tengok dolphin, sea lion & pg Penguin Island

Perjalanan dimulakan dengan Dolphin watch. Dolphin-dolphin kat sini memang 100% wild. Tak dikurung, tak dilatih dan tak diberi makan sewenang-wenangnya. Kirenye, nak tengok dolphin kene tengok nasib. Kalau ade banyak, banyaklah.. kalau tak de, means tak delah.. Kat area sini dianggarkan lebih kurang ade 200 ekor. Dalam tour Dolphin Watch Adventure Cruise ni paling banyak yg diorg pernah jumpe pun 35 ekor dalam satu-satu masa. Mula2 susah jugak nak nampak dolphin. Lame2 nampak dah..selalu tak sempat nak snap gambar! sebab die berenang laju sangat. Last2 bnyak amik video je..huhu.. Tp seronok tengok dolphin liar ni. Kalau tengok kat Sea World / Underwaterworld, pengalamannya agak berbeza. Tour guide kami tu tak sampai hati nak tengok dolphin di Sea World sbb dolphin tu dikurung, dilatih dan lain2. Tapi diorg ni same je.. Penguin kat dalam Penguin Island, Rockingham ni pun dikurung gak ape. huhu..ni video Keek yang aku ambik ms Dolphin Watch :






Lepas penat tengok dolphin, kami proceed tengok sea lion plak. Geram aku tengok sea lion ni..gemuk2 dan debab2 semua!! Sea lion ni agak pasif kalau di darat. Di dalam air baru die aktif.


Penguin Island
Last skali kami semua ke Penguin Island untuk tengok penguin plak. Di sini, kite boleh tengok spesis penguin terkecil di dunia. Yang bestnyer, kat area pulau tu pun kite boleh nampak penguin. Kami hanya dapat jumpe penguin kat bawah jambatan masa on the way nak pegi picnic. Pemandangan keliling Penguin ni sangat cantik. Air yang biru, pasir yang halus. Tapi air die sejuk gile! Selalu aku gile kalau tengok laut. Tapi kali ni aku tak mau mandi. Cecah kaki kat air pun aku dah tak tahan.

Di Penguin Island, mereka menggunakan composting toilet. Toilet ni tak guna air lansung. Di bawah tu ade macam tangki septic. Takde bau tp bahan kumbahan semua die compost je kat situ. Nasib baik bile aku bukak mangkuk jamban tu tak de nampak isi2 perut. hahaha.. just tissue je banyak..hahaha..




Berkelah di Penguin Island
Lepas tu kami jumpe tempat yang sesuai dan redup untuk lepak kat tepi laut. Mmg cantik.. Kitorg lepak2, makan, baring2.. Lepas tu kami jalan2 keliling pulau tu, pg ke area lookout di bahagian atas pulau tu. Boleh nampak seluruh kawasan Penguin Island. Pukul 12 tgh baru kami bertolak ke mainland. Return shuttle boat dari mainland ke Penguin Island mmg ade setiap 1 jam.





Cicerello's Fremantle Fish & Chip

Dari Rockingham drive ke Fremantle ambil mase dalam 45 minit. Zul selaku driver dah mengantuk gile. Aku tak mengantuk sbb aku tengah tidur.. hahaha.. Last2 Zul berhentikan kereta kat area Fremantle Hospital, tidur jap kat situ. Fuhh.. masing-masing mengantuk gile! 3.45 pagi tadi dah terbangun mase nak landing. Mane tak nye. Hampir 1 jam jugaklah kami berhenti berehat. Lepas tu perut dah lapar. Kami terus makan lunch kat Cicerello's. Kate orang, kalau nak makan fish & chip yang best, boleh makan kat Cicerello's ataupun kat Kaili's. Kami order 3 fish & chip dan 1 seafood plater. Mmg heaven! Tapi semuanye harge AUD85.00. Hohoho.. Tapi seriously, kat Perth kalau harge makanan, AUD convert ke RM mmg mahal. So jgn lah kite convert. Kite pura2 jadi australian sudaah..

Lepas makan, kami round2 area berdekatan dgn Cicerello, within our walking distance. Kat area Cicerello's tu banyak jugak kapal2, restaurant2 makanan laut, kedai ais krim, lounge dan lain2. Kirenye aku assume malam2 kat sini mesti happening kot.

Lunch di Cicerello's
Betul melayu la Haiqal. Basuh tangan siap..haha


Jalan-jalan di area Fremantle Fishing Boat Harbour



Haiqal sibuk sangat nak naik ferris wheel. Aku & Auntie Noor dah letih, last2 Zul yang teman Haiqal naik ferris wheel. Cantik jugak pemandangan Fremantle dari atas.



WA Shipwreck Galleries

Sebelum ke Fremantle Market, kami singgah di Western Australia Shipwreck Galleries skjap. Saje tengok2. Takde entrance fees, tapi hanya donation je. Kat sini kite boleh tengok semua artifak2 arkeologi maritim. Saki baki kapal Batavia yang karam pada tahun 1629 pun ade kat sini.



Fremantle Market

Lepas tu kami terus pegi ke Fremantle Market untuk shopping. Patutnye nak singgah kat E Shed Market untuk memborong. Tp end up memborong kat sini jugak. Haish.. dah tau dah kat sini harga mahal..tapi nak jugak shopping sini.


Fremantle Market & The Oval

Hah! Jumpe jugak kereta aku! Kalau kat sini, Holden Viva. Kalau kat Malaysia, Chevrolet Optra plak.
Kebanyakan aku jumpe Holden Cruze (Chevrolet Cruze)
Pier 21 Apartment Hotel

Destinasi yang terakhir pada hari ni adalah ke Pier 21 Apartment Hotel, Fremantle untuk bermalam di sana 1 malam. Lokasi dia luar dari area Fremantle tp dekatlah jugak dari Fremantle, dalam 10 minit drive. Lepas check in, kami terus park kereta di covered parking lot depan apartment. Warghhh.. view yang sangat cantik! walaupun tak de balcony, but still!! Lepas letak je barang kitorg terus explore seluruh kawasan apartment tu. 2 rooms apartment kami mengadap laut, di ground floor. Boleh nmpak yatch, boat, black swan and sunset!!
2 Rooms Apartment

Welcome notes, bilik Haiqal & Auntie Noor, toiletries dan universal socket. I LIKE!!

View depan hotel



 Mandi swimming pool, air sejuk gile!! Tak sanggup aku nak mandi. Kat luar suhu 16 darjah celcius.

Haiqal dah pandai berenang. Boleh jadi geng aku nih.

Haiqal makan mee goreng segera

Malam tu kami keluar sekejap, saje nak tengok ape yang ade Fremantle malam2 ni. Tapi malangnye, Fremantle membosankan pada waktu malam. Business hour pun pendek. Yang meriah just restaurant2, bar2, kelab2, etc. Dah tak de arah malam tu, kami lepak minum2 je kat Dome.


Waktu pagi di depan hotel & bersiap nak pg breakfast
Esok paginye, sebelum check out, kami breakfast dulu. Breakfast yang sangat best!! Mereka menghidangkan omellete yang paling sedap di dunia.. (Dunia aku la..)


Kami bersama omellete kami.

On the way ke Fremantle Prison

WA Maritime Museum

Sebelum ke Western Australian Maritime Museum, kami ke Fremantle Prison dulu untuk beli tiket Great Escapes pukul 11.45 am. Sementara tunggu 2 jam, kami ke Maritime Museum dulu. Sampai je di WA Maritime Museum, diorg bagitau kalau nak join tour submarine ovens kene tunggu 10.30 pagi. So kitorg setuju je la. Sementara 30 minit sebelum start tour submarine ovens, kami masuk muzium dulu. Tepat 10.30 pagi, kami berkumpul di meeting point untuk submarine ovens tour. Tour guide tu bercakap2 berjela2.. setiap bende die akan bercerita smpai 15 minit! Semua dah boring.. sampai semua orang tanya bile la boleh masuk dalam submarine nih! Dalam group aku tu ade lagi 2 couple. 1 Australian couple, 1 American Asian.


Western Australian Maritime Museum




Lame gile tour guide tu bagi explanation. Semua org dah tak sabar nak masuk submarine!

Akhirnya kami masuk jugak submarine..hihi..


Tempat tidur, tempat masak dan tempat rehat
Tour guide tu explain satu-satu setiap bende kat luar submarine tu, kat dalam submarine tu sampai semua dah naik boring. Diorg kate tour 1 jam. Tapi skrang dah nak 1 jam. Dah lah aku ade next tour kat Fremantle Prison pukul 11.45 pagi. At last, lepas dah hampir2 tamat tour tu, aku terpakse minta excuse untuk proceed ke tempat lain plak. Terus2 couple mat salleh australia tu pun nak keluar same. Huh, nampak sngat semua bosan, tapi tak berani nak blah. huhu.. Die pun call somebody untuk escort kami semua keluar. Sampai2 je kat exit, ade org escort kami. Dia terus cakap dan ketawa "He talked too much, huh?". Hah! tau tak pe..! Zul terus drive dgn lajunye ke Fremantle Prison tp malangnya Great Escapes Tour tu dah pun start. Kami dah tak boleh masuk dah. Nasib baik die bagi kitorg tukar mase ke 12.15 pm. Alhamdulillah.. kalau tak melayang AUD19.00/pax.

Andrew ni bagus, suke jimat mase. Bercakap sambil berjalan. hihi
Fremantle Prison

Tepat pukul 12.15 tengahari, loceng dibunyikan menandakan tour dah nak start. Dalam group Great Escapes kami, ade 2 org pelancong dari Jepun dan dari Melbourne. Tour guide kami namenye Andrew, sangat2 friendly. Bile die tau kami dari Malaysia, macam2 die cerita kisah2 dari pelancong Malaysia, malah dia berpengalaman berkhidmat kepada YDP Agung dan Permaisuri semasa lawatan baginda ke Fremantle Prison. Tour ni dimulakan dengan lawatan ke bengkel di tempat banduan-banduan ni kerja. Dia citer, kat bengkel ni la ade banduan panjat dinding setinggi 5.5 meter, pecahkan bahagian atas lepas tu die terjun ke bawah. Cedera teruk banduan tu, smpai pecah buku lali. Fremantle Hospital kat sebelah penjara je. Sempat la si banduan mendapatkan rawatan kat hospital tu.


Preview of Tunnel Tour. Haiqal sibuk nak ajak aku join Tunnel Tour. Haish.. Menarik tu menarik, tp mase tak mengizinkan. #alasan

Dari control tower tu jugak die citer cmne diorg tembak salah seorang banduan lari naik kereta. Pengawal dah tembak tayar, banduan tu terlepas jugak. Bile terlepas keluar, kete dia dah tak boleh jalan plak sbb tayar pancit.Lepas tu dia g hijack taxi plak. Nasib baik taxi tu boleh contact HQ minta bantuan.
 



Andrew ni ambik gambar kitorg. Lepas tu die tanye. "Do you have an email? Send this picture, and write ~ We are not going home this time". Haha


Tak sangka plak aku.. Orang yang pertama menjalani hukuman mati di Fremantle Prison adalah orang Malaysia. huhu. Kalau nak tengok Cat O' Nine Tails, tu la dia. Mmg ade nine tails. hihi. Padan lah dalam Kanun Keseksaan dulu2 diorg pakai Cat O' Nine Tails.


Fremantle Prison dahulu dan sekarang





E Shed Market



Sebelum bertolak ke Perth City Center, kami singgah dulu bershopping sakan di E Shed Market. Sbb kalau dah sampai di bandar Perth, barang2 souvenir confirm mahal punye. Di E Shed Market, orang tak berapa ramai macam di Fremantle Market. Kami singgah di kedai penjual barang2 souvenir bekas warganegara Singapura, die ni mmg terlebih peramah. Tapi barang die mahal skitlah compare dengan kedai depan die, ownernye orang Indonesia. Barang murah mungkin sebab Made in China kot. Kalau mahal mungkin Australian Made. Tapi pendek kata, shopping kat E Shed Market, mmg heaven. Sangat2 murah dan barang-barangnye variety. Tempat yang besar, kurang orang, dan bnyak kedai makan..Tepi laut lagi.. Abis shopping sakan, kami terus bertolak ke bandar Perth.

Orang tak berapa ramai dan harga barang sangat2 murah..!

Owner dia Indonesian. Cakap melayu je dgn die. Barang2 die murah. Tp tak pasti Australian Made ke tak.

Kat sini lah aku tengok orang terjun dari atas jambatan tu.. mandi manda kat situ..haish.. gile ar

Dari Fremantle ke Perth City Center ambil mase dalam 25 minit. On the way ke sana, kami singgah tengok orang main kriket tepi Swan Lake, mengadap pemandangan bandar Perth. Lepas tu nampak plak jet berlegar2 kat kawasan Perth sambil bawak kain rentang Welcome to Perth. Mula2 aku tak pasti kenapa mcm ade event besar je, tapi rupa-rupanya hari ni adalah Australian Day. Adoooii.. confirm jammed jalan ni. So kami terus ke hotel untuk check in dulu sebelum bandar sesak. Last year pegi pun, sesak jugak jalan tutup sana sini, penuh dgn orang sbb ade Christmas party.

Orang ramai berpusu-pusu ke Esplanade untuk sambutan Australia Day

Parmelia Hilton

Jalan banyak tutup, traffic jammed, orang ramai.. so kami decide untuk terus cari parking dan check in hotel dulu. Lepas tu baru kami keluar balik pg jalan2. Kami park kereta kat St. George's Terrace. Parking free sbb weekend. (Dah belajar dari kesilapan. Last time aku jujur pg parking kat Convention Center. AUD29 aku kene. haih).Dari parking, jalan kaki dlm 5 minit sampai la di Parmelia Hilton. Aku book bilik deluxe. Tapi sampai2 kat reception, diorg dah upgrade bilik aku ke Suite. Wargh!! seronoknya!!. Untung jugak jadi HHonors members.


Booking confirmation bilik deluxe melalui AirAsiaGo

Our suites

Australia Day

Lepas rehat2 sekejap, kami terus keluar balik sbb sibuk nak join Australia Day. Orang lain sibuk, kami pun nak sibuk. Dari Parmelia Hilton boleh jalan kaki je ke area Esplanade, Swan Bell Tower, London Court, Stirling Garden, etc. On the way tu, dah nampak ramai gile orang jalan nak ke sane. Cuace panas tp berangin. Sejuk lah jugak. Tp sunburn tetap wajib. Fuh.. Dah sampai Swan Bell Tower, dah tutup plak. Tak sempat nak naik. Kesian Haiqal, beriya die nak naik..huhu. Lepas tu kami lalu kat kawasan diorg adakan konsert. Kebanyakan diorg berkelah kat situ. Ramai jugak aboriginal australian kat situ. Muke dia macam melayu pun ade, mcm indian pun ade. Lepas tu kami proceed ke London Court. Kebanyakan kedai kat situ dah tutup. Haish..kat sini mmg aku tak berkenan betul dgn business hour diorg. Lewat petang skit je tutup terus kedai. Tak taulah tutup sempena Australia Day ke ape. Tapi serious, bile malam night live diorg akak boring, melainkan nak lepak2 minum, clubbing, bnyaklah.

Pertunjukan sempena Austrlia Day



Swan Bell Tower

Stirling Garden


London Court

On the way back to hotel, kami tapau pizza & kebab. Lepas tu kami jumpe orang main didgeridoo. Alat muzik traditional orang asli Australia.

Malam tu kami lepak makan kebab yang sangat sedap dan mengenyangkan!! Sambil2 tu beli entertainment package dari hotel AUD29.00 untuk semua movie. Tapi mmg tak sempatlah nak abiskan semua movie. Kami semua tidur pukul 3 pagi gak. haha

Seawal pukul 7.00 pagi kami dah siap, alas perut, dan terus check out.

Kings Park

Sebelum bertolak ke Caversham Wildlife Park, kitorang singgah sekejap di Kings Park. Ingat nak lepak lame, tapi taman ni tersangatlah besar dan cuaca panas sangat. Besar taman ni 400.6 hektar / 4.06 km persegi. Kings Park ni adalah taman dalam bandar yang terbesar di dunia, selepas Central Park, New York (3.41 km persegi). Dalam Kings Park ade Botanic Garden, State War Memorial, The Royal Kings Park Tennis Club dan lain2 lagi.


Pemandangan dari atas Kings Park

Caversham Wildlife Park

Destinasi seterusnya adalah kemuncak bagi percutian kali ni. Haiqal hari2 dok tanye, bile nak jumpe kangaroo, kaola bear dan wombat. Ha, jap lagi jumpe lah ko..Kami bertolak dari Kings Park terus ke Whiteman Park. Perjalanan tak jauh, just 15-20 minit je. Mungkin sbb awal pagi Ahad. Tak banyak kereta. Ada beberapa blogger yang tak dapat pg ke Caversham Wildlife Park ni sbb tak jumpe. Huhu.. Whiteman Park ni mmg besar tp kene masuk ke dalam, lepas tu barulah boleh jumpe Caversham Wildlife Park. Aku pun tak pasti kenape GPS diorg tak jumpe tempat ni. Aku pakai GPS sendiri bawak dr Msia, ok je..


Persekitaran Whiteman Park dan Entrance Caversham Wildlife Park

Comel kan kangaroo dah besar panjang tp menyusu lagi..haha


Kangaroo suke betul kerumun Zul. Tak tau kenape..haha

Llama, pony, black swan dan quoka

Selambe Haiqal ni pg tunggang kangaroo tu..nasib baik die tak mengamuk..hihi


Ni insiden paling lawak. Kambing2 suke dekat dgn Zul. Sampai tahap pegi kunyah tag bag Zul..hahaha..ksian..




Haiqal bagi minum susu kat anak kambing..comell!!

Lepas tu Haiqal pg perah susu lembu plak. Lepas tengok2 anak kambing, kami nak pg la perah susu lembu lagi sekali. Dah nak smpai, tetibe kitorg tengok lembu tu tengah kencing. Fuh! mcm air terjun! Lari terus kitorg.haha

Haiqal dan koala bear



Sebelum balik, Haiqal nak tengok kangaroo lagi sekali.. so kami singgah la sekejap kasi die tengok kangaroo puas2..

Last skali kami singgah makan skjap kat cafe. Haus gile..Ade plak jual pie halal..sedap plak tuh..

Margaret River Chocolate Factory

Destinasi terakhir kami sebelum ke airport, kami singgah di Margaret River Chocolate Factory. Zul pun bising, kalau tau tadi baik kami semua singgah makan kat sini, lagi best. Sampai sane je perut pun dah kenyang..huhu.. shopping chocolate je lah..

Si Haiqal dan Zul gile gak pg beli ais krim..pure gile ais krim die. Especially chocolate sherbet. Nasib baik tak sakit perut

Vineyard kat sebelah Margaret River Chocolate Factory

Sebelum pegi ke airport, aku singgah skjap kat petrol pump, isi minyak dan beli energy drink Monster untuk adik aku. Aku tetibe teringat mase kat NZ dulu air2 die semua kene rampas sebab lupe nak simpan dalam checked in baggage. kesian..hahaha
Malam semalam, mase nak check in flight, aku check email aku. Wargh!! flight upgrade aku dah approve!! Alhamdulillah..So tak payah nak susah payah nak susun2 luggage. Semua campak je msuk checked in baggage. Sampai2 kaunter, beratur punye panjang..nasib baik kami naik premium. Tak payah beratur. Sebelum masuk departure hall, tu sempat lah shopping sehingga ke titisan yang terakhir. Tapi duit bnyak berlebih sbb terlebih tukar & mula2 tu kami bnyak sangat berjimat..huhu..dekat2 dgn departure hall tu kdai2 jual duty free tu mmg heaven. jual perfume semurah AUD45.00 untuk 1 set 100ml + lotion + clutch / 100ml + body shower + beg toiletries. Aku sambar lah sekotak dua.

Kami di premium seat


Bandar Perth

Flight kami sampai awal, so sementara tunggu abah datang jemput, lepak minun dulu.

Maka berakhirlah percutian kami ke Perth, Australian. Tapi serius, jgn ajak aku ke Perth lagi. Aku dah boring. haha.. Ade rezeki, kami akan pergi ke state lain plak. Teringin nak pegi Melbourne / Sydey. Insya Allah, ade rezeki, kami akan sampai. Tp overall, Australia was just OK. Kami semua teringin sangat nak repeat NZ!! tapi tak tau bile. huhu. Buat mase ni, aku akan berehat sebentar dari holiday sbb dalam mode preparation untuk satu projek lagi besar & best! Sangat nervous dan excited! Nak tau ape, kene tunggu aku update travelog yg seterusnya. Jeng3..

29 comments:

  1. hi dear....

    dh byk kali sy plan nak ke perth...xpg2 lagi..nice blog...tp klu u dpt cover bhgn outskirt mesti lg owesome..

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhu. tu la.. kalau stay lame, teringin jgak kan..tak lame, tu yg xdpt nak pg jauh2. anyway, thanks dear :)

      Delete
    2. KAMI SEKELUARGA TAK LUPA MENGUCAPKAN PUJI SYUKUR KEPADA ALLAH S,W,T
      dan terima kasih banyak kepada AKI atas nomor togel.nya yang AKI
      berikan 4 angka [3733] alhamdulillah ternyata itu benar2 tembus AKI.
      dan alhamdulillah sekarang saya bisa melunasi semua utan2 saya yang
      ada sama tetangga.dan juga BANK BRI dan bukan hanya itu AKI. insya
      allah saya akan coba untuk membuka usaha sendiri demi mencukupi
      kebutuhan keluarga saya sehari-hari itu semua berkat bantuan AKI..
      sekali lagi makasih banyak ya AKI… bagi saudara yang suka main togel
      yang ingin merubah nasib seperti saya silahkan hubungi KI JAYA WARSITO,,di no (((085-342-064-735)))
      insya allah anda bisa seperti saya…menang togel 730 JUTA , wassalam.


      dijamin 100% jebol saya sudah buktikan...sendiri....







      Apakah anda termasuk dalam kategori di bawah ini !!!!


      1"Dikejar-kejar hutang

      2"Selaluh kalah dalam bermain togel

      3"Barang berharga anda udah habis terjual Buat judi togel


      4"Anda udah kemana-mana tapi tidak menghasilkan solusi yg tepat


      5"Udah banyak Dukun togel yang kamu tempati minta angka jitunya
      tapi tidak ada satupun yang berhasil..







      Solusi yang tepat jangan anda putus asah... KI JAYA WARSITO akan membantu
      anda semua dengan Angka ritual/GHOIB:
      butuh angka togel 2D ,3D, 4D SGP / HKG / MALAYSIA / TOTO MAGNUM / dijamin
      100% jebol
      Apabila ada waktu
      silahkan Hub: KI JAYA WARSITO DI NO: [[[085-342-064-735]]]


      ANGKA RITUAL: TOTO/MAGNUM 4D/5D/6D



      ANGKA RITUAL: HONGKONG 2D/3D/4D/



      ANGKA RITUAL; KUDA LARI 2D/3D/4D/



      ANGKA RITUAL; SINGAPUR 2D/3D/4D/



      ANGKA RITUAL; TAIWAN,THAILAND



      ANGKA RITUAL: SIDNEY 2D/3D/4D/



      DAN PESUGIHAN TUYUL





































      KAMI SEKELUARGA TAK LUPA MENGUCAPKAN PUJI SYUKUR KEPADA ALLAH S,W,T
      dan terima kasih banyak kepada AKI atas nomor togel.nya yang AKI
      berikan 4 angka [3733] alhamdulillah ternyata itu benar2 tembus AKI.
      dan alhamdulillah sekarang saya bisa melunasi semua utan2 saya yang
      ada sama tetangga.dan juga BANK BRI dan bukan hanya itu AKI. insya
      allah saya akan coba untuk membuka usaha sendiri demi mencukupi
      kebutuhan keluarga saya sehari-hari itu semua berkat bantuan AKI..
      sekali lagi makasih banyak ya AKI… bagi saudara yang suka main togel
      yang ingin merubah nasib seperti saya silahkan hubungi KI JAYA WARSITO,,di no (((085-342-064-735)))
      insya allah anda bisa seperti saya…menang togel 730 JUTA , wassalam.


      dijamin 100% jebol saya sudah buktikan...sendiri....







      Apakah anda termasuk dalam kategori di bawah ini !!!!


      1"Dikejar-kejar hutang

      2"Selaluh kalah dalam bermain togel

      3"Barang berharga anda udah habis terjual Buat judi togel


      4"Anda udah kemana-mana tapi tidak menghasilkan solusi yg tepat


      5"Udah banyak Dukun togel yang kamu tempati minta angka jitunya
      tapi tidak ada satupun yang berhasil..







      Solusi yang tepat jangan anda putus asah... KI JAYA WARSITO akan membantu
      anda semua dengan Angka ritual/GHOIB:
      butuh angka togel 2D ,3D, 4D SGP / HKG / MALAYSIA / TOTO MAGNUM / dijamin
      100% jebol
      Apabila ada waktu
      silahkan Hub: KI JAYA WARSITO DI NO: [[[085-342-064-735]]]


      ANGKA RITUAL: TOTO/MAGNUM 4D/5D/6D



      ANGKA RITUAL: HONGKONG 2D/3D/4D/



      ANGKA RITUAL; KUDA LARI 2D/3D/4D/



      ANGKA RITUAL; SINGAPUR 2D/3D/4D/



      ANGKA RITUAL; TAIWAN,THAILAND



      ANGKA RITUAL: SIDNEY 2D/3D/4D/



      DAN PESUGIHAN TUYUL

      Delete
  2. Liz,

    so kaya...tak sabar nak tggu cite travelmaniac pg mane pulak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak kaya..cume very fortunate dpt offer murah..hihi.. Insya Allah, bulan Mei ni ~~ Europe

      Delete
  3. salam akak,nk tnya..kalau nk sewa kreta guna cash boleh ke? bcos sy still study n xde krdt card.. dh book pon tix ke perth after raya.. ingt nk sewa kreta mcm akak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam, bergantung kpd company tu. Car rental yg pkai credit card slalunye akan hold AUD200-500 untuk security. Just in case kalau accident/rosak.Kalau pakai debit card pun, kite kene ade baki dlm account yg mencukupi utk cover deposit / kene byr cash deposit (bond) pd diorg. Ade juga car rental yg tak perlukan ape2 cash deposit/credit card tp dengan syarat kene amik die pnye premium insurance. Awk boleh check dlm website car rental, payment option dan T&C kalau bayar cash. Boleh rujuk sini for extra info :
      http://www.ncnblog.com/2009/09/23/can-i-rent-a-car-without-a-credit-card/

      TQ

      Delete
    2. TQ akak.... So helpful :)

      Delete
  4. Assalamualaikum Tuan/Puan.


    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum, kalau kita tak sewa kereta ada ke bas nak ke tempat2 penguin, apa semua tu...?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam, boleh..pakai transperth. For further info boleh check di sini : http://penguinisland.com.au/visitor-information.html#3

      Delete
  6. Salam.nak share pengalaman ke perth.saya br pulang 3 hari lepas.dan merupakan kali ke 4 saya dan keluarga ke sana.ia adalah kerana kami sgt suka dgn perth dan tmpt kami menginap. Kami menginap di mahira holiday homes yg merupakan seorg malaysian muslim owner.beliau mempunyai 4 holiday bungalow dan alhamdulilah kami sudah mencuba ke empat2 holiday tersebut.kami amat berpuas hati kerana tmptnya sgt dkt dgn perth city,bersih,fully furnishhed dan amat berpatutan.anak owner tu ada dimsia.boleh contact cik siti 0123360098 . Fully equipped with kitchen n cooking facilities dan juga washer machine n dryer. Mereka juga ada kereta sewa utk in house guest.bonusnya mereka pick n drop off airport for free

    ReplyDelete
  7. Tahun 2014 ada ke mana. Bole kami tumpang ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tahun 2014 Insya Allah jalan2 dekat2 je. Lombok & Melbourne. Tgh pregnant xtau larat ke tak..hihi

      Delete
  8. Hai Kak...nk tanye tix nk tgk dolphine tu and tix wildlife tu akak beli on9 atau beli kat sana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi, sy pun tak berape ingat. Tapi tak silap sy book online. Link die kat sini : https://www.rockinghamwildencounters.com.au/Bookings/

      Delete
  9. jika perlukan khidmat transport dan driver ala-ala supir, boleh hubungi/whatsapp/viber. +61411536495(mike). van boleh muat sehingga 9 orang dengan selesa. ratenya aud150 sehari termasuk driver, minyak, dan parking.

    ReplyDelete
  10. Assalam. I nak thank semua blogger2 yg provide info ttg perth. Cuti sekolah last march i pi perth with family.total 13org. I booked kat mahira holiday homes.Ya Allah memang puas hati sgt la. Host/owner memang very helpful. Baby adik i demam panas and dia bwakan ke hospital emergency and sanggup tunggu berjam jam utk pastikan semuanya ok.syukur ada jumpa org msia kita yg baik dan prihatin mcm diaorg ni. Satu keluarga semua baik dan humble,very helpful infact. Bwa kami tour pun tak berkira masa.dlm itinerary patutnya blk kul 5 tp everyday pun blk pukul 6 atau 7. Memang satisfaction guaranteed la. Bagus servis diaorg.my parent memang puji habis.ni parent ikut trip diaorg ke nz august ni sbb service 6* !!

    ReplyDelete
  11. Salam kak. Kalo nk apply visa utk jln2 kt perth boleh apply online je ye? Pastu dah settle la visa kite?

    Thanks

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam, boleh tak de masalah.. Apply je online tp mahal skit AUD20.00. Kalau pakai agent tak silap RM20.00 je

      Delete
  12. Assalam...nk tanya bajet utk percutian ke sana utk 5 hari 4 malam seorang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam, susah juga nak ckp sbb depends, tiket flight murah / tak. Kalau dpt murah lebih kurang RM600/return. Penginapan pula klau hostel/hotel lain2 harge.. Makan pula, depends kpd yang nak masak / mkn halal fastfood (lebih murah) / restoran melayu (lebih mahal). Untuk penginapan sy selalu rujuk di Agoda.com

      Delete
    2. salam nk tanya klu x termasuk flight tiket n hotel. lebih kurang berapa perbelanjaan yg transportation, entrance fee etc? estimated expanse di sana berapa ye?
      terim aksih

      Delete
    3. Wsalam.. bergantung dengan ape aktiviti nak buat. Tiket masuk tempat melawat, boleh check harga terkini dalam website. Utk sewa kereta tak perlu bawak cash sbb swipe credit card. Kalau saya, sy peruntukkan 1 hari AUD100.00. Lebih dari cukup untuk makan, tiket masuk dan cenderahati.

      Delete
  13. Assalamualaykum...just nak share..Sekiranya memerlukan homestay di Perth, sesuai utk org Islam, SUCI dan HALAL, boleh muat hingga 6 orang..$180 per malam..10 minit dari Perth City..boleh whatsapp +61411536495 utk berbincang dengan lebih lanjut..

    ReplyDelete
  14. KAMI SEKELUARGA TAK LUPA MENGUCAPKAN PUJI SYUKUR KEPADA ALLAH S,W,T
    dan terima kasih banyak kepada AKI atas nomor togel.nya yang AKI
    berikan 4 angka [3733] alhamdulillah ternyata itu benar2 tembus AKI.
    dan alhamdulillah sekarang saya bisa melunasi semua utan2 saya yang
    ada sama tetangga.dan juga BANK BRI dan bukan hanya itu AKI. insya
    allah saya akan coba untuk membuka usaha sendiri demi mencukupi
    kebutuhan keluarga saya sehari-hari itu semua berkat bantuan AKI..
    sekali lagi makasih banyak ya AKI… bagi saudara yang suka main togel
    yang ingin merubah nasib seperti saya silahkan hubungi KI JAYA WARSITO,,di no (((085-342-064-735)))
    insya allah anda bisa seperti saya…menang togel 730 JUTA , wassalam.


    dijamin 100% jebol saya sudah buktikan...sendiri....







    Apakah anda termasuk dalam kategori di bawah ini !!!!


    1"Dikejar-kejar hutang

    2"Selaluh kalah dalam bermain togel

    3"Barang berharga anda udah habis terjual Buat judi togel


    4"Anda udah kemana-mana tapi tidak menghasilkan solusi yg tepat


    5"Udah banyak Dukun togel yang kamu tempati minta angka jitunya
    tapi tidak ada satupun yang berhasil..







    Solusi yang tepat jangan anda putus asah... KI JAYA WARSITO akan membantu
    anda semua dengan Angka ritual/GHOIB:
    butuh angka togel 2D ,3D, 4D SGP / HKG / MALAYSIA / TOTO MAGNUM / dijamin
    100% jebol
    Apabila ada waktu
    silahkan Hub: KI JAYA WARSITO DI NO: [[[085-342-064-735]]]


    ANGKA RITUAL: TOTO/MAGNUM 4D/5D/6D



    ANGKA RITUAL: HONGKONG 2D/3D/4D/



    ANGKA RITUAL; KUDA LARI 2D/3D/4D/



    ANGKA RITUAL; SINGAPUR 2D/3D/4D/



    ANGKA RITUAL; TAIWAN,THAILAND



    ANGKA RITUAL: SIDNEY 2D/3D/4D/



    DAN PESUGIHAN TUYUL






















    KAMI SEKELUARGA TAK LUPA MENGUCAPKAN PUJI SYUKUR KEPADA ALLAH S,W,T
    dan terima kasih banyak kepada AKI atas nomor togel.nya yang AKI
    berikan 4 angka [3733] alhamdulillah ternyata itu benar2 tembus AKI.
    dan alhamdulillah sekarang saya bisa melunasi semua utan2 saya yang
    ada sama tetangga.dan juga BANK BRI dan bukan hanya itu AKI. insya
    allah saya akan coba untuk membuka usaha sendiri demi mencukupi
    kebutuhan keluarga saya sehari-hari itu semua berkat bantuan AKI..
    sekali lagi makasih banyak ya AKI… bagi saudara yang suka main togel
    yang ingin merubah nasib seperti saya silahkan hubungi KI JAYA WARSITO,,di no (((085-342-064-735)))
    insya allah anda bisa seperti saya…menang togel 730 JUTA , wassalam.


    dijamin 100% jebol saya sudah buktikan...sendiri....







    Apakah anda termasuk dalam kategori di bawah ini !!!!


    1"Dikejar-kejar hutang

    2"Selaluh kalah dalam bermain togel

    3"Barang berharga anda udah habis terjual Buat judi togel


    4"Anda udah kemana-mana tapi tidak menghasilkan solusi yg tepat


    5"Udah banyak Dukun togel yang kamu tempati minta angka jitunya
    tapi tidak ada satupun yang berhasil..







    Solusi yang tepat jangan anda putus asah... KI JAYA WARSITO akan membantu
    anda semua dengan Angka ritual/GHOIB:
    butuh angka togel 2D ,3D, 4D SGP / HKG / MALAYSIA / TOTO MAGNUM / dijamin
    100% jebol
    Apabila ada waktu
    silahkan Hub: KI JAYA WARSITO DI NO: [[[085-342-064-735]]]


    ANGKA RITUAL: TOTO/MAGNUM 4D/5D/6D



    ANGKA RITUAL: HONGKONG 2D/3D/4D/



    ANGKA RITUAL; KUDA LARI 2D/3D/4D/



    ANGKA RITUAL; SINGAPUR 2D/3D/4D/



    ANGKA RITUAL; TAIWAN,THAILAND



    ANGKA RITUAL: SIDNEY 2D/3D/4D/



    DAN PESUGIHAN TUYUL

    ReplyDelete
  15. Selamat Datang di SITUS resmi dewa togel
    Izinkan kami membantu anda semua.
    dengan Angka ritual Kami..
    dengan bantuan mahluk ghoib melaui ritual khusus
    Bisa menghasilkan Angka Ritual Yang Sangat
    Menjanjikan. togel yang akan keluar hari ini
    Angka Yang Bakal Keluar Untuk Toto Singapore
    Maupun Hongkong dan malaysia Kami bekerja tiada henti
    Untuk Bisa menembus Angka yang bakal Keluar..
    dengan Jaminan 100% gol / Tembus…!!!!
    Tapi Ingat Kami Hanya Memberikan Angka Ritual
    Kami Hanya Kepada Anda Yang Benar-benar
    dengan sangat Membutuhkan...
    Kunci keberhasilan kami. Anda Harus
    OPTIMIS Angka Bakal Tembus…Hanya
    dengan Sebuah Optimis Anda bisa Menang…!!!
    Apakah anda Termasuk dalam Kategori Dibawah

    1. Di Lilit Hutang
    2. Selalu kalah Dalam Bermain Togel
    3. Barang berharga Anda. sudah Habis Buat Judi Togel
    4. Anda Sudah ke mana-mana tapi tidak menghasilkan Solusi yang tepat
    5. Keluarga anda.sdh hampir.berantakan gara2 Judi togel

    Jangan Anda Putus Asa…Anda sudah...
    berada Di blog yang sangat Tepat..
    Kami akan membantu anda semua dengan
    Angka Ritual Kami.dengan bantuan mahluk Ghoib..
    Mulai dari CB, AI, SHIO, 2D,3D,4D & 6D
    HUB: MBAH DEWA BHARATA di:( 082-316-555-388 )

    Atau klik => BOCORAN TOGEL HARI INI

    Trimakasih byk roomNya master
    --------------------------------------------------------------------





















    NURHAYATI TKW DI MALAYSIA

    ====================================

    Lewat internet ini saya mengutarakan
    ucapan terima kasih saya kepada MBAH DEWA
    yang telah membantu kehidupan keluarga saya
    dulunya saya Cuma seorang buruh kasar yang
    bekerja di salah satu kebun kelapa sawit
    milik : tuan H. BADRUN
    di daerah malaysia penghasilan saya
    perhari Cuma 55ribu rupiah,hanya pas pasan
    untuk mengecukupi kehidupan keluarga saya
    Alhamdulillah sekarang Sejak saya bergabung
    jadi member_ MBAH DEWA BHARATA_
    dan ini. Kemenangan saya yg Ke 3X
    Kemarin Di kasih lagi.4D togel malaysia benar-benar tembus...
    impian saya selama ini sudah jadi kenyataan.
    Alhamdulillah Kehidupan keluarga saya pun
    jauh lebih baik dari pada sebelumnya.
    Buat saudara bapak/ibu yang ingin mendapatkan
    REJEKI melalui jalan TOGEL..atau yg sdh bosan dgn kemiskinan
    Hub: MBAH DEWA BHARATA Di:( 082 316 555 388- )
    atau Klik Situs resmi kami. di bawah ini.....

    KLIK-> BOCORAN TOGEL HARI INI


    di jamin anda akan bahagia dengan keluarga
    yang punya rumah salam jackpot & damai selalu

    ReplyDelete