Add

Wednesday, June 8, 2016

Explore Victoria : Melbourne CBD - Great Ocean Road - 12 Apostles (June 2016)

Hari ni merupakan hari terakhir di Melbourne. Rancangan hari ni nak ke Great Ocean Road. Jauh sikit perjalanannya. Sebelum ambil kereta, kami jalan-jalan di Queen Victoria Market dulu sementara tunggu pukul 10.00 pagi. City Circle Tram hanya mula beroperasi dari pukul 10.00 pagi. Queen Victoria Market dah buka seawal 6 pagi. Seronok jugak jalan2 kat pagi2 sbb takde orang. Aku perasan harga t-shirt mahal sikit berbanding dengan hari Ahad lepas mase kitorang borong sakan tu. Mungkin hari Ahad mmg murah kot sebab hari minggu. Hari Selasa barang-barang naik harga plak. Untunglah kitorang dah borong dulu Ahad lepas. Adik-adik ade jugaklah shopping nak buat buah tangan tambahan.

Jalan-jalan di Queen Victoria Market dulu



Kami teruskan perjalanan ke Harbour Town. Tunggu tram kat Flagstaff Station untuk menuju ke Docklands. Sampai sana, ambil kereta dan pegi ke hotel semula untuk ambil bag dan check out. Dari CBD kami drive ke Great Ocean Road yang ambil masa lebih kurang 3 jam perjalanan. 


Tak dengar announcement station ape. Bile nampak bangunan parking & Melbourne Star je, terus turun

Parking dari 29 -31 May harga hanya AUD$22.00. Mmg berbaloi


Sambung tidur lagi.. :-)

Dah ambil kereta di Harbour Town, kami singgah hotel utk check out & ambil bag.

High five!




Budak kecik ni mengunyah je..hihi.. Takpelah asalkan die happy. Aku bagi cornflakes je..

Tak yah susah2 pegi Gibson Steps Lookout jalan kaki sampai 2km. Kami pegi naik kereta je. hihi..


View tak berapa cantik sebab mase ni lawan arah matahari sebab dah nak sunset. Rase2nye ms pagi2 / sunrise mesti lagi cantik.
















Kat tempat parking ade banyak plak burung duk dekat, bagi makan je lg banyak burung datang. Anak aku cukup suke dengan burung

Lepas tu kitorang pegi Gibson Steps Lookout naik kereta dlm 2 minit dari Twelve Apostles Lookout tadi


Ade 2 orang surfer tengah melepak.. Tunggu ombak tinggi






Seronok tunggu tangga.. Lepas tu jenuh nak mendaki naik balik..haha


Sebelum bertolak ke airport, kami singgah pegi toilet & isi petrol dulu. Haihh.. kat jamban camni pun pemandangan cantik..


Harga petrol kat Princetown mahal sikit compare di Melbourne. Sebab kawasan luar bandar


Kami isi petrol kat tempat lain yang tak berape jauh dari tempat tadi. Harga dapatlah murah sikit walaupun masih mahal berbanding di Melbourne

Funny lah name kedai ni.. Masalahnye, ade ke orang makan clown fish? haha

Sampai di Twelve Appostles pun agak lewat, orang dah ramai sebab semua nak tengok sunset. Pukul 5 petang lebih barulah kami bergerak balik ke airport. Jalan memang gelap gulita, takde lampu huhu.. Alhamdulillah selamat sampai di Tullamarine Airport sebelum pukul 9 malam. Flight pukul 12 tengah malam. Syukur semua selamat dan perjalanan berjalan dengan lancar. Insya Allah ade rezeki, pasti akan repeat this trip cume nak cover tempat yang tak sempat nak cover. :)

Baru lepas tukar lampin dan bagi susu.. Kejap lagi tidur dalam flight ye..

Di waiting area sebelum boarding tu ade small play area. Seronok anak aku main sampai tak nak balik


Alhamdulillah .. selamat sampai KL safe and sound.. Till we meet again!

2 comments:

  1. salam ziara & follow sis..

    subhanallah..cantiknya pemandangan...bestnyer ade peluang tgk negara orang.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam.. Alhamdulillah diberi peluang :)

      Delete